Naar inhoud

Wolf gesignaleerd in de omgeving van Lille

wolf
ANB (Agentschap Natuur en Bos) heeft ons ingelicht dat er een wolf is gesignaleerd in de buurt van Lille. De kans bestaat dat de wolf ook op het grondgebied van Vosselaar kan langskomen. De wolf is een schuw dier dat mensen mijdt. Hou wel je hond aan de leiband als je gaat wandelen.

Het langskomen van de wolf is een bijzonder gebeuren. Het toont aan dat de natuur in onze streek zeer waardevol is.  

Moeten we bang zijn van de wolf?

Neen. Er is geen enkele redenen om aan te nemen dat de wolf mensen zou aanvallen. In onze omringende landen komt de wolf al een tijdje terug voor, in grotere aantallen dan bij ons. Er is geen enkel geval gekend geval waarbij wolven, mensen als prooi namen. Onze angst heeft veel te maken met mythes: de wolf van Roodkapje, de wolf en de 3 biggetjes, de grote boze wolf: in sprookjes heeft de wolf het altijd gedaan. Ook in uitdrukkingen als ‘een wolf in schaapskleren’ of ‘huilen met de wolven in het bos’ krijgt hij geen positief imago mee. Toch is hij juist kwetsbaar, schuw en ongevaarlijk voor mensen.

Moeten we blij zijn met de komst van de wolf?

De meningen over de terugkeer van de wolf zijn verdeeld. Hij is een absolute aanwinst voor onze natuur. Tegelijk sleept de wolf nog steeds een slecht imago met zich mee. Hoewel ongevaarlijk voor mensen, zetten wolven soms wel een schaap op het menu. Het wolvenplan verzamelt maatregelen om beter samen te leven met de wolf.

Moeten we blij zijn met de komst van de wolvenwelpjes?

De komst van de welpen toont aan dat de wolven hier in Vlaanderen hoogstwaarschijnlijk prima zullen gedijen. Het wolvenpaar heeft in Limburg duidelijk een plek gevonden waar ze een roedel kunnen stichten. Het toont ook absoluut de noodzaak aan om permanente preventieve maatregelen te nemen om schapen te beschermen tegen aanvallen van de wolf.

Bestaat nu de kans op een ‘wolvenplaag’?

Absoluut niet. Een wolvenroedel heeft een zeer groot territorium nodig, ongeveer een 200 km². De welpen trekken binnen een jaar weg. Tussen de leeftijd van 1 tot 2 jaar gaan ze hun eigen territorium zoeken, buiten dat van hun ouders. Ze leggen daarbij grote afstanden af. Een wolvenroedel in Europa telt daarom meestal slechts een zestal wolven.

Wat zijn de (belangrijkste) maatregelen in het wolvenplan?

Vee beschermen

Om de wolf af te schrikken kun je het best elektrische rasters of netten zetten. Die moeten goed aaneengesloten zijn en tot op de grond komen. Want de wolf vindt zijn weg door de kleinste gaten. Als er geen of onvoldoende preventieve maatregelen worden genomen, kunnen wolven vee aanvallen.

Schade uitbetalen

Het Natuurdecreet voorziet dat de Vlaamse overheid schade door beschermde dieren onder bepaalde voorwaarden vergoedt. Schade aan vee door wolven hoort daarbij. Meld de schade zeker binnen de 24 uur aan de Natuurinspectie. Specialisten komen dan langs om de oorzaak te onderzoeken.

Rescue kits

Ben je een schapenhouder en werden al enkele schapen aangevallen door vermoedelijk een wolf? Dan kun je bij Natuur en Bos rasters lenen om de wolf af te schrikken. Die zijn 400 meter lang en hebben een stroomklok. Er zijn zelfs vrijwilligers die je helpen om die rasters sneller te plaatsen.

Honden beschermen

Loslopende honden kunnen door de wolf als prooi of concurrent worden aanzien. In de leefomgeving van de wolf hou je je hond dus beter aan de leiband.

Hoe ziet een goede afrastering eruit?

Een wolf-werende afsluiting is een afsluiting waar een wolf niet onder, niet door en niet over kan, én die bovendien afschrikt. Dit laatste gebeurt door middel van een elektrische puls, die minstens onderaan (beneden 20 cm) en bovenaan (tot 120 cm) aanwezig is.

Voor de meest typische afsluitingen gelden daarbij de volgende normen:

  1. Een netvormig raster zonder stroom (ook wel ursusdraad of schapengaas genoemd) van minimaal 120 cm hoog. De afstand tot de grond bedraagt maximaal 3 cm. De buitenzijde wordt aangevuld met schrikdraden: tenminste één bovenaan, en één op ongeveer 15 cm hoogte. Een derde draad op ongeveer 40 cm is ook aan te raden. De spanning bedraagt minimaal 4.500 Volt.Bestaande rasters vanaf 90 cm kunnen bovenaan met schrikdraadvoorzieningen worden aangepast tot de aangewezen hoogte (bv. met behulp van afstandsisolatoren of aanvullende schrikdraadpalen).
  2.  Een stroomvoerend schapennet (ook wel flexinet, elektronet of schrikdraadnet genoemd) van minimaal 120 cm hoog. Het net moet dicht aansluiten bij de grond. De spanning bedraagt minimaal 4.500 Volt.

Bestaande netten vanaf 90 cm kunnen worden uitgebreid tot de aangewezen hoogte, of worden vervangen.

  1. Stroomvoerende schriklinten of -draden met tussenafstanden van maximaal 20 cm. De afstand tot de grond bedraagt maximaal 15 cm. De afsluiting is minimaal 120 cm hoog. De spanning op elk van de linten (draden) bedraagt minimaal 4.500 Volt.

Bestaande afsluitingen vanaf 90 cm kunnen met aangepaste of aanvullende schrikdraadpalen worden uitgebreid tot de aangewezen hoogte.

Aanvullende schrikdraden aan de buitenzijde van bestaande rasters moeten voldoende zichtbaar zijn (bv. door middel van waarschuwingsbordjes).

Zorg ervoor dat de afsluiting voldoende strak gespannen is, en geef bijzondere aandacht aan poortjes, het dwarsen van sloten… Geef ook de nodige aandacht aan het onderhoud, inclusief het behoud van de elektrische spanning. Een ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel!

Hoe herken je een wolf?

  • Korte driehoekige en rechtopstaande oren die ver uit elkaar staan, wollig aan de binnenkant
  • Rechte ruglijn. Van kop tot romp meet een wolf 1 à 1,5 meter met een schofthoogte van 65 tot 80 cm.
  • Dik behaarde, afhangende staart met vaak een donkere punt, 30 tot 50 cm
  • Beige tot rossig bruine vacht en een grijze rug
  • Grote, lange poten met lange nagels
  • Wit rond de bek
  • In de wolvenkeutels zitten haar en stukjes bot.

Meer info over de wolf vind je in de brochure onderaan bij downloads.

Heb je de wolf gesignaleerd, geef dit dan door aan het Agentschap voor Natuur en Bos.

Meer info op www.natuurenbos.be/wolf

Datum van het bericht: dinsdag 24 december 2019
Deel deze pagina op
Bekijk alle nieuwsberichten