Naar inhoud

Een beheerplan voor de eikenprocessierupsen in Vosselaar

processierupsen
De processierupsen zijn weer in het land. De gemeente Vosselaar heeft een duurzaam beheerplan opgesteld voor de eikenprocessierups. Heb je eikenprocessierupsen op openbaar domein vastgesteld, verwittig dan de milieudienst per telefoon of via email.

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. De brandharen verschijnen vanaf half mei ongeveer. 

Duurzaam beheer via natuurlijke vijanden

Insectenplagen vormen een normaal natuurlijk verschijnsel. Over het algemeen zorgt de natuur zelf voor een aanvaardbaar aantal van elke soort. Zo resulteert explosieve groei vaak in ziekte of gebrek aan voedsel. Dankzij natuurlijke vijanden ontstaat uiteindelijk een biologisch evenwicht. Het is niet wenselijk en ook niet mogelijk om de rupsen volledig uit te roeien.

Een nest gezien?

Wanneer de rupsen op privégrond zitten, valt dit onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de grond. Je kan een gespecialiseerde aannemer contacteren voor de bestrijding, te vinden op de website van de provincie Antwerpen. De brandweer of gemeente komt hier niet in tussen. Tip: meld het nest op de eikenprocessierupsenkaart zodat de provincie een beeld krijgt van de overlast.

Zitten de rupsen op openbaar domein? Geef dit door aan de technische dienst.  Maak een foto van de boom en de omgeving waar je de rupsen gevonden hebt. Dus geen close up. Zo kunnen de medewerkers de boom beter localiseren. 

Je mag deze foto met omschrijving van de locatie doorsturen naar gemeente@vosselaar.be

De gemeente Vosselaar heeft een duurzaam beheerplan voor de eikenprocessierups opgesteld:

  • We waarschuwen voor de nesten met linten of borden bij de bomen.
  • We lokken natuurlijke vijanden van de rupsen voor een duurzaam beheer.
  • Op belangrijke publieke plaatsen bestrijden we rupsen door middel van wegbranden of opzuigen. Gif wordt niet gebruikt wegens de schadelijke effecten op andere dieren én mensen; het is ook geen duurzame oplossing.

Info?

Milieudienst

tel. 014 60 08 27

e-mail: veronique.kusse@vosselaar.be 

https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/biodiversiteit/dieren-en-planten/eikenprocessierups.html

Datum van het bericht: zaterdag 09 mei 2020
Deel deze pagina op
Bekijk alle nieuwsberichten